Білоцерківська напівкарликова



Білоцерківська напівкарликова


Сорт озимої м'якої пшениці Білоцерківська напівкарликова
виведений методом одноразового беккросу сортів
Донський напівкарлик / Білоцерківська 47// х Донський напівкарлик
з наступним індивідуальним відбором.

Автор сорту: Бурденюк-Тарасевич Л.А.

У Реєстрі сортів рослин України з 1999 р,
рекомендований для зон Полісся і Лісостепу,
визнаний національним стандартом для напівкарликових сортів
в цих зонах з 1999 р.
Свідоцтво про державну реєстрацію № 03098, патент №0333
від 26.05 2003 р.


 Відмінні особливості та апробаційні ознаки

Сорт напівкарликовий, висота рослин 71-80 см,
має добре виражений восковий наліт на листках та колосі у фазах
цвітіння та формування зерна.
Відноситься до різновидності еритроспермум.
Форма куща прямостояча.
Колос остистий, циліндричний, білий, середньої довжини та щільності.
Колоскова луска ланцетовидна: плече пряме, вузьке;
зубець колоскової луски гострий, довжиною до 2 мм, ледь
нахилений у бік колоска.
Зернівка крупна, червона, маса 1000 насінин - 48-50 г.

 

Біологічні та господарські показники

Ранньостиглий: виколошується на 5-6 днів раніше сортів
Перлина лісостепу  і Миронівська 65 та на 1-3 дні пізніше сорту
Донський напівкарлик.

Тривалість вегетаційного періоду в середньому 264 дні.

Зимостійкий: в сувору безсніжну зиму 1996/97 року не загинув в жодному 
з дослідів на державних сортовипробувальних станціях і одержав оцінки 
після зими від 4,3 до 4,7 бала. 

В екстремальних умовах зимІвлі 2002-2003 р., коли льодяна кірка на
Білоцерківській ДСС покривала посіви протягом 90 діб, сорт вистояв,
практично, в усіх розсадниках розмноження.

Посохустійкість висока:
в посушливому 1996 році в державному випробуванні сорт перевершив
за урожаєм зерна середній національний стандарт на 7.2%.

Стійкий до проростання на пні.

Стійкий до вилягання.
При перестої в жнива, в зв’язку з його скоростиглістю, схильний до осипання.

Стійкий до бурої іржі.

Середньостійкий до борошнистої роси, фузаріозу колосата до кореневих гнилей.


Урожайність та хлібопекарські якості

Високопродуктивний:
потенційна урожайність висока, в 1993 році на Білоцерківській
селекційній станції в сортовипробуванні по гороху одержано по 9,65 т/га.

В зоні Полісся максимальний урожай - 6,58 т/га - одержано на
Андрушівській ДСВС Житомирської обл. в 1997 р.

По зоні Лісостепу за роки випробовування (1996-1998 рр) середня
врожайність була 4,85 т/га,

максимальний урожай 8,26 т/га - одержаний на НДЦ "Сорт" Київської області.

Цінний за хлібопекарськими якостями.
За даними лабораторії Держкомісії, вміст білку в зерні по
попереднику кукурудза становив 12,7%, по багаторічних травах - 14,1%,
вміст клейковини відповідно - 27,4% і 31,5%, сила борошна 344 і 378 од.,
об'єм хліба з 100 г борошна - 1140 мл, загальна хлібопекарська оцінка - 4,3 бала.

Сорт високопластичний, відмінну якість зерна має щорічно і,
практично, по всіх попередниках.