Пшениця м’яка озима створена методом гібридизації
географічно віддалених сортів Бранішовіце (BR) 633 (Чехія) / Олеся.
Автори сорту: Бурденюк-Тарасевич Л.А., Дубова О.А., Чайка А.М.
Сорт занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 2017 року.
Відмінні особливості сорту та апробаційні ознаки
Різновидність еритроспермум.
Колос остистий, циліндричний, середньо щільний, білий.
На колосі, прапорцевому листку, соломині - сильний восковий наліт.
Плече колоскової луски середньої ширини, скошене,
зубець квіткової луски середній за довжиною, середньо зігнутий.
Зернівка червона крупна, маса 1000 насінин - 45-52 г.
Біологічні та господарські показники
Сорт середньоранній,виколошується на 2-3 дні пізніше
ранньостиглого сорту Білоцерківська напівкарликова.
Висота рослин вище середнього - в 2014 і 2016 рр. вона
становила 126 см., а в 2015 - 116 см.
Сорт середньостійкий до вилягання.
Зимостійкість підвищена – 8,2-8,8 балів.
Сорт досить стійкий до ураження найбільш шкодочинними хворобами.
Стійкість до борошнистої роси – 8,3-8,9 балів,
бурої іржі – 8,8-9,0 балів,
до фузаріозу колоса – 8,8 - 9,0 балів.
Ступінь ураження звичайними кореневими гнилями становить 3,5 %.
Сорт посухостійкий – 8,6-9,0 бала.
Урожайність та хлібопекарські якості
Потенційна врожайність сорту висока:
в 2015 році, за результатами державного сортовипробування,
перевага його над умовним стандартом по всіх зонах України
становила від +0,3 до +0,6 т/га.
На Маньківській ДСДС (Черкаська обл.) було отримано по 10,2 т/га,
у Вінницькому ОДЕЦСР – 8,8 т/га,
в Сумському ОДЕЦСР – 10,9 т/га,
в Тернопільському ОДЦЕСР – 8,4 т/га,
на Андрушівській ДСДС (Житомирська обл.) – 8,9 т/га,
на Кіровоградській ДСДС – 7,9 т/га.
Результати державного сортовипробування в 2016 році також показали
значну перевагу сорту над стандартом по всіх
зонах України (від +0,2 до 0,9 т/га).
Так, на Андрушівській ДСДС урожайність сорту становила 8,3 т/га,
на Городенківській ДСДС (Івано-Франківська обл.) – 7,3 т/га,
на Прилуцькій ДСДС (Чернігівська обл.) – 7,4 т/га;
у Вінницькому ОДЦЕСР – 10,3 т/га,
в Сумському ОДЦЕСР – 9,3 т/га,
в Тернопільському ОДЦЕСР – 8,1 т/га;
на Кіровоградській ДСДС – 8,0 т/га,
на Первомайській ДСДС (Миколаївська обл.) – 8,1 т/га.
Хлібопекарські якості сорту добрі та відмінні.
Так, в конкурсному сортовипробуванні на Білоцерківській ДСС
у 2016 році за урожайності 9,68 т/га, вміст клейковини
в зерні складав 31,6%, ІДК- 88 од., упругість тіста - 5 балів.
Copyright© 2014-2024 Білоцерківська ДСС. Розробка сайта Магазин сайтів site-mag.org.ua.