Сорт пшениці спельти озимої Triticum spelta (L.) ВИШИВАНКА БІЛОЦЕРКІВСЬКА |
|
Рекомендовані зони вирощування: | ![]() ![]() ![]() |
Потенціал урожайності 7,3 т/га |
|
Тип колоса безостий |
Група стиглості: пізньостигла |
Рік державної реєстрації 2020 | |
![]() |
|
![]() |
|
Сорт Вишиванка білоцерківська належить до пшениці виду Triticum spelta (L). Сорт утворений багаторазовим відбором методом педігрі з чорнобильського радіомутанту 756/89, який утворився в зоні відчуження ЧАЕС в 1986-87 роках. Сорт безостий. Колос ламкий, білий, на верхівці короткі зубці. Колос під час обмолоту розпадається на колоски. Зерно з колоса вимолочується на 80%. Восковий наліт на колосі, на піхві прапорцевого листка і на верхньому міжвузлі соломини помірний. Колос пірамідальний, нещільний, довгий. Плече нижньої колоскової луски широке, пряме, зубець короткий, прямий. Зернівка червона, видовжена, крупна. Маса 1000 зерен – 41-45 г. |
|
|
|
Сорт Вишиванка білоцерківська належить до пізньостиглих сортів. Має підвищені зимо- і посухостійкість – 7 балів. Високорослий, висота рослин до 132 см, стійкість до вилягання – 6 балів. Сорт має підвищену стійкість до фузаріозу колоса – 8 балів, до бурої іржі і борошнистої роси – 7 балів. |
|
Потенціал сорту високий. Так в Степу в Миколаївській області його урожайність становила 7,3 т/га, в Лісостепу в Вінницькій області – 6,9 т/га, на Поліссі в Івано-Франківській області – 7,0 т/га. Урожайність в середньому за дослідами склала в 2019 р. – 5,8 т/га, в 2020 р. – 5,1 т/га. Сорт цінний за хлібопекарськими якостями: вміст білка в 2020р. становив 14,3-14,8%, вміст клейковини 29,1-30,2%, сила борошна – 273 о.а., об’єм хліба – 960 мл. В окремих сортодослідах УІЕСР вміст білка досяг в Вінницькій філії – 15,6%, в Дніпропетровській – 16,5%, в Рівненській – 16,3%. В 2020р. в Миколаївській –16,4%, в Сумській 15,6%, в Чернігівській – 15,9%.
|
|
![]() |
|
Сорт Вишиванка білоцерківська з 2020 р. занесений до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні, і рекомендований до вирощування в усіх зонах України. Сорт невибагливий до умов вирощування. Сорт використовується для випічки хліба, для виробництва макаронних виробів та для дієтичного харчування. |
|
Copyright© 2014-2025 Білоцерківська ДСС. Розробка сайта Магазин сайтів site-mag.org.ua.